Розпочалась подача документів ще на кілька посад до рибоохоронного патруля Азовського басейнового управління | Департаментом екології та природних ресурсів Херсонської обласної державної адміністрації оголошено конкурс | Ветерани АТО отримають ліки безкоштовно | Учасникам бойових дій держава гарантує право на безоплатне санаторно-курортне лікування | Служба за контрактом – шлях до розбудови боєздатної армії | МЗС рекомендує громадянам України утриматися від відвідання Російської Федерації | В Херсоне работает анонимная консультация для больных наркоманией |
     
Еще
 
Эксклюзивный комментарий

Блоги
Афиша

Дивись Українське


Дивись Українське
Щонеділі о 20:00














Google+



Про святкування Різдва Христова
З дивом пізнання свого майбутнього. Адже саме в ці дні за бажанням можна прочинити завісу сьогодення, щоб побачити подальше. Трохи поглянути одним оком, щоб знати, що чекає попереду. Готуватися. Особливо привільно в святвечір дівчатам: існує стільки способів ворожіння на наречених. Можна дізнатися практично всю таємницю свого нареченого, за винятком паспортних даних.
різдво

Православна Церква починає святкувати Різдво Христове в ніч з 6-го на 7 січня по новому стилю, католицька трохи раніше - 25 грудня. Вечір 6 січня - Різдвяний святвечір, переддень, навечеріє Різдва, зване також Коляда. Святвечір, або сочевник, отримав назву від "сочиво" - ритуальної страви, обов’язкової для цього вечора, що готується з соку мигдального, макового з медом і каші з червоної пшениці або ячменю, жита, гречки, гороху, чечевиці, пізніше - рису. Сочивом починалася трапеза в Різдвяний і Водохресний святвечори, на хрестинах, поминаннях, з тією лише різницею, що ця каша, частіше звана "кутя", була різною по складу. Так, різдвяну кутю готували пісною. Її готували з соком, або молочком маковим, мигдальним, горіховим, конопляним з додаванням меду і подрібнених ядер волоських, ліщинових горіхів, мигдаля, розтертого маку. На другий день Різдво готувало бабину кашу, або бабкину кутю. В давнину був звичай відвідувати будинок, в якому з’явився новонароджений, а в числі дарів приносити бабкину кашу і бабкини піроги. На відміну від різдвяної пісної куті бабкину готували "багатою". На поминаннях подавали пісну поминальну кутю - коливо. До речі, житню або пшеничну соломину, стебло і колос в давнину називали коливо. Звідси, можливо, і назва куті, оскільки старообрядці, наприклад, готували її тільки з червоної пшениці. Цей звичай зберігається і до цього дня.

У Різдвяний святвечір не прийнято було їсти до першої зірки - на згадку про зірку віфлєємську. У церквах у вечірній час йшла урочиста служба, а ті, що не пішли на богослужіння готувалися до сходу зірки вдома. У селянських сім’ях в очікуванні зірки всі разом читали вечірню молитву, старші розповідали дітям про народження Ісуса Хріста, про волхвів, дари, та пастухів. Таким чином виховувалася в дитині пошана до звичаїв і традицій. Росіяни благоговійно відносилися до Різдва Хрістового, святкували його весело, яскраво і красиво. На вулицях і площах славили Христа. Славленням Христа займалися діти і дорослі. Вони ходили по будинках з зіркою (засвіченою свічкою) і співами про народження Спасителя. Як правило, до них приєднувався скрипаль. Хрістославів, колядувальників одаровували грошима, пірогами, медовими пряниками. Люди всіх станів брали участь в славленні. Не прийняти хрістославов вважалося великим гріхом для господаря будинку образою для хрістославов і неповаги традицій.

У колядуванні тісно переплелися язичницькі і християнські мотиви. Раніше Коляда символізував поклоніння Сонцю, теплу, що дарує родючість і веселість, в колядках оспівувалися сонце, гроза, місяць, звучали побажання рясного урожаю, щасливого весілля та ін. Поступово коляда злилася з Різдвом, що наступає якраз в той час, коли сонце повертає до весни. Під впливом церкви, яка довго не визнавала Коляду, з колядок майже витіснилися язичницькі символи і стали переважати християнські.

Безліч різноманітних народних прикмет і повір’я пов’язували з святвечором: вечірнє небо, зірки, погода як би передбачали врожай. Наприклад, якщо небо усипане зірками - чекай багато грибів і ягід в лісі, врожаю гороху і багатого приплоду худоби. Якщо паморозь на деревах - до рясних хлібів, бджоли роїтимуться. Якщо сніги підносяться уподовж дороги, жито шалено колоситиметься, якщо ж дорога вище за сніги на полях - до неврожаю. Стежини чорні - до врожаю гречки. У цю ніч ніжки столу зв’язували мотузком, щоб худоба не бігала з двору; кури не годували - щоб грядки не копали; пряжу в тугі клубки мотали - щоб капуста уродилася.

На Україні та в південних областях Росії зберігся звичай запалювати вогнища напередодні Різдва. Це пов’язано і з Колядою, і з євангельськими пастухами, що грілися біля багать в різдвяну ніч. А уранці пастухи, обходячи двори і удома, "обсіювали" вівсом хати, поздоровляли з святом господарів, примовляючи: "По підлозі теляток, під лавкою ягняток, на лавці хлоп’ят" - або: "Ягнята за лавкою, телятки у лавки, а поросятки по всій хаті".

Навряд чи можна назвати інші такі веселі святкування, як дні Різдва і святок, так шумно і що весело наголошувалися на Русі. Різдвяна ялинка, дитячі свята з довгожданими подарунками; ворожіння молодих дівчат, що перетворилися на веселу забаву. Дівчата виходили за ворота і питали ім’я першого зустрічного чоловіка. Існувало повір’я, що майбутній жених матиме таке ж ім’я. Селянські дівчата з полін споруджували під своїм ліжком подібність колодязя, а укладаючись спати, казали: "Суджений, прийди по воду". Під подушку клали гребінь, тричі примовляючи; "Суджений, ряджений, прийди причесати мені голову".

Обов’язковими різдвяними звеселяннями були маскаради, карнавали, ряджені, пісні, танці, хороводи. Наносили візити, приймали гостей, влаштовували оглядини наречених. Не тільки у Москві білокам’яній, але і по селах і селищах в святках влаштовувалися "свози", наречених - гостювання дівчат у родичів, оглядини, сватання, змовини.

Повернемося, проте, до святкового столу, святковому навечерію. Святвечір - завершальний день Різдвяного пісту. Цього дня Церкву наказує строгий пост до вечірнього богослужіння. У християн прийнято, щоб люди, що ворогують або мають розбіжності в якихось справах, налагодили свої відносини і втихомирені зустріли свято.

Святвечір - це перш за все родинна вечеря. У будинку панує мир, спокій і згода, привітність і доброзичливість. Весь жаль, невдачі і печалі віддані забуттю. Вся сім’я накриває святковий стіл. По старовинному звичаю, стіл раніше посипали сіном - на згадку про кубло і ясла, потім застилали білосніжну накрохмалену скатертину; у центрі ставили ритуальні сочиво і інші страви, яких неодмінно повинно було бути дванадцять.

Про святкування Різдва Христова



 Комментариев: 0  ::  Дата: 4 января 2010   ::  Посмотрели: 3208  



Другие новости по теме




Добавить комментарий
Ваше Имя:
Ваш E-Mail: (необязательно)

Код:
Включите эту картинку для отображения кода безопасности
обновить если не виден код
Введите код:


 (Ctrl + Enter)
Интервью

Група Світового Банку сприяє впровадженню індексного страхування в Україні


На цих та інших моментах під час семінару докладно зупинявся старший спеціаліст із фінансів, провідний експерт з індексного страхування Групи Світового Банку Шадрек Мапфумо.

Подробнее



Катерина ЛЕВЧЕНКО: «Міжнародне право розглядає сексуальне насильство під час війни як військовий злочин»


Торік на Національну «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації, що діє при ГО «Ла Страда-Україна», надійшло 38 292 дзвінка.

Подробнее



Олександр Слобожан: «Спроможні громади – сильна держава»


Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан прокоментував результати виборів та дав оцінку перспективам формування об’єднаних територіальних громад.

Подробнее




Опрос
За какую партию вы проголосуете на местных выборах осенью 2015 года?

ПР
Оппозиционный блок
КПУ
НФ
Самопоміч
БПП-Солидарность
Радикальная партия Олега Ляшко
ВО Свобода
ВО Батькивщина
Правый сектор
УКРОП





Информер

Погода



Курс валют




PressUA.com - свіжа преса он-лайн


Реклама